Den stora sandwichkampen är avgjord

Sandwich at Glasskoll.se Photo by Glassmannen

Jag vet hur snacket går på stan: ”Den där Glassmannen är en nytänkare, en fjamsig modernist som förkastar gamla ideal, stampar på djupt inrotade traditioner och hoppar på alla trender och nymodigheter.” Och visst är det svårt som aktad glasskritiker att såga lika aktade rariteter i glassdisken. Jag har tidigare gett Top Hat en välförtjänt känga, har hyllat nyheter som syrliga MSW och tuffa Super Flyers. Men jag tänker fortsätta stå upp och slåss för att jag vill höja kvaliteten på Sveriges glassar. Jag vill att producenterna ska våga mer, satsa mer, skeva ur mer, på ett sätt som kör över mig, rycker loss mina smaklökar och flippar iväg dem som små stenkulor på skolgården. Överraska mig.

Ballerina at Glasskoll.se Photo by Glassmannen

Det var prologen, men nu till saken: det här skulle vara den stora, ultimata, slutgiltiga kampen om vem som gör bäst Sandwichglass, det vill säga glass utan pinne, utan is, utan strut. Och jag har länge filat på hur jag ska lägga orden rätt i munnen för att uttala mig om den folkkära mainstreamglassen Sandwich, med sina förlegade och dammiga ideal. Nu har jag hittat dem. Orden alltså, som jag ska lägga i munnen. För igår hittade jag äntligen alternativet, uppstickaren, hjälten i sagan som slåss mot konformitet, som erbjuder etablisemanget motstånd, som står upp för de små människorna (läs glassarna, jag har ett så kallat ”flow” nu).

Vad hände?, undrar ni lystet och yrvaket. Jag hittade Diplom-Is Sandwich-dödare Ballerina. Om sanningen ska fram påminner den inte jättemycket om det folkkära kexet med chokladfyllning som dagligen doppas så intensivt i landets fikakoppar – förutom de ganska effektfulla färgerna förstås. Men mellan det ljusa och det mörka överdraget (givetvis av Sandwichlik karaktär), frodas och lever en vaniljglass fylld med krämig nougatrippel (hur definieras rippel? – en senare fråga). GBs gamla trotjänare Sandwich framstår med ens som en osedvanligt lågmäld och slentrianmässig lagomglass, som en personlighet som bara lever på sin forna glans. Snälla Dimplom-Is: marknadsför Ballerinaglassen – ta den till folket, låt massorna bilda sig en ny uppfattning, revidera sina ideal. Det är den värd. Se det som folkbildning om ni vill. Lyssna på Glassmannen.

Sandwich, Glassmannens betyg: 2/5
Sandwich, Allmänhetens betyg: [ratings]

Ballerina, Glassmannens betyg: 5/5