4 av 18 smaker vid Mariatorget

18smakerskylt.jpg

Det må låta paradoxalt, men Glasskonnässören är eld och lågor efter ett besök på 18 smaker. Inte sen valnötsglassen på en fantastisk gelateria i Sorrento har hon ätit så god glass. På Timmermansgatan, ett stenkast från Mariatorget på Södermalm i Stockholm, vågar Karin och Dan ta ut svängarna rejält utan att slå knut på sig själva med krystade smakkombinationer. Ny för den här veckan var jordnötsglassen som fick dela strut med en kula rabarberglass. Glasskonnässörens vän valde en bägare med en kula cosmo samt en kula vit choklad med mynta.

 

 

18smaker.jpg

Cosmo: Glass med cointreau, lime och citron ligger helt rätt i tiden med tanke på premiären av Sex and the city 2 och mängden cosmopolitandrinkar som lär förtäras av de fyra damerna, eller grogghaggorna, som Malena Rydell kallade dem i sin recension i City. Alkoholsmaken var inte dominerande, men den var absolut närvarande. En frisk och lätt glass som drar åt sorbethållet. Däremot är tonen av tranbär en smula besk.

Vit choklad med mynta: Tjejerna i Sex and the city skulle alltså med stor sannolikhet välja varsin liten bägare cosmo, men mojitoentusiaster skulle, med Samantha Jones-vokabulär, säkerligen kalla denna chokladiga myntaglass för orgasmic. Balansen mellan choklad och mynta var väl avvägd, även om chokladbitarna skulle ha kunnat vara fler.

Rabarber: Det här är en ganska svår smak att få till utan att den ska verka konstlad. Trots att rabarbersmaken var mild gick den inte att ta miste på. Vi saknade inte den obehagliga känslan av oxalsyra på tänderna, men något synligt tecken på rabarber skulle ge den nu helt släta glassen ännu mer karaktär och struktur.

Jordnöt: Inte bara veckans nyhet, utan även dagsfärsk nyhet; den hade inte ens hunnit frysa helt. För att gilla denna glass behöver man inte älska jordnötter. Glasskonnässören är faktiskt inte ett dugg förtjust i vare sig Snickers eller jordnötter. Men alltså. Vi blir tvunga att bita oss hårt i läppen för att inte dra till med en porrig beskrivning av denna fantastiska glass. Med blodsmak i munnen kan vi ändå inte låta bli att berätta hur vi tror att de ekologiska jordnötterna, plockade av brasilianska prinsessor med silkeshandskar, med varsam hand rostats och sedan kanderats med en aning salt från en liten gruva i Punjab för att därefter försiktigt ha hackats till alldeles perfekt lagom stora bitar innan de slutligen rörts ner i den milda glassen som doftar en aning vaniljkaramell. Så. Det var skönt att få det sagt.

 

Glasskonnässören provsmakade även lakritsglassen. Den var grå, mjukseg, salt och med lång eftersmak av stjärnanis.

 

18 smaker strävar efter att använda sig av ekologiska produkter. Däremot är det synd att strutarna från en norsk iskjeksfabrik ska dra ner helheltsintrycket av den fina hemlagade glassen. Om solen skiner i helgen får ni vara beredda på kö och ståplats. Blir det mulet så ska ni gå dit i alla fall för att locka fram inombordssolsken. 18 smaker erbjuder dessutom gratis wifi, så släng upp MacBooken på ett av borden och låtsasjobba som en riktig söderhipster.

2 svar på ”4 av 18 smaker vid Mariatorget”

  1. De har sjukt god glass. Myntavitchoklad är grym och deras limemyntayoghurtglass är perfekt på sommaren.

    Om ni hänger på söder tycker jag att ni ska gå bort till nyöppnade cafe morsan i hornstull (Tobaksspinnargatan 7) där Ella gör hemmagjord fantastisk glass. Senast åt jag en kardemummaglass med gula russin och valnötter. Galet god.

Kommentarer är stängda.