Kungsholmens glassfabrik

kungsholmens-glassfabrik.jpg

Uppe på krönet av Pipersgatan i Stockholm ligger Kungsholmens glassfabrik. Här finns alltid 24 smaker att välja mellan, och dessa varieras efter säsong. Glasskonnässörens val föll denna dag på en bägare med jordgubbssorbet och kokosglass. Glasskonnässörens vän kolhydratladdade inför Stockholm marathon och valde smaker därefter – två kulor som tillsammans blev ett slags saftigt kanel- och kardemummakaffebröd med högt GI.

 

 

Jordgubbssorbet: Kungsholmens glassfabrik har ingen uttalad specialitet, men Glasskonnässören rekommenderades att välja denna sorbet eftersom den var helt nygjord och dessutom baserad på färska jordgubbar. Bärsmaken var riktigt nog mycket tydlig och sorbetstrukturen var fin och krämig som en gräddglass, men dessvärre är det för tidigt på säsongen för att jordgubbarnas naturliga sötma ska kunna bära (!) upp smaken på egen hand. Detta resulterade i att glassen var lite för sockersöt.

Kokosglass / kokossorbet: Om det inte redan har framgått så kan det nu avslöjas att Glasskonnässören är mycket svag för kokos. Kungsholmens glassfabrik erbjöd både kokossorbet och kokosgräddglass. Glassen innehöll naturligtvis, till skillnad från sorbeten, ägg och grädde. Båda var dock baserade på kokosmjölk och kokosflingor. Konstigt nog var glassen betydligt isigare i konsistensen än sorbeten. Kokossmaken kom också mycket mer till sin rätt i sorbeten som var kritvit och len som en Piña Colada i solnedgången i Puerto Rico.

Kanelglass: Glasskonnässören är förtjust i kanel, och påstår sig till och med kunna känna skillnad på kanel och kanel. Det finns grovmalen kanel som blir tuggigt obehaglig, fastnar i tänderna och verkligen känns som den bark den faktiskt är. Och så finns det kanel som är len som sammet. Glassfabrikens kanelglass innehöll helt klart sammetskanel – ljusbrun, mjuk och med en varm doft.

Kardemummaglass: Naturligtvis är det också stor skillnad på kardemumma och kardemumma. För att sammanfatta en hel vetenskap – mortlad kardemumma smakar betydligt mer än malen kardemumma, och till skillnad från kanelen är faktiskt den tuggigare kardemumman att föredra. Låt kardemummaglassen dela bägare med jordgubbssorbeten och du har en kungsholmskt fulländad glassupplevelse.

 

Vad har Kungsholmens Glassfabrik annars att erbjuda? En rosa glass med namnet Tommys turkmix såg ju onekligen mycket spännande ut. Den visade sig vara körsbärsglass med anisdoftande raki och kardemumma. Glasskonnässören kunde inte låta bli att smaka och tyckte att visst var det annorlunda, men varför tycks det vara så svårt att få till en naturlig körsbärssmak i glass?

 

Lägg märke till de snygga bägarna och skedarna som inte är skedar utan mer som ett slags spatlar. Glasskonnässören, ett typiskt halsbarn, kom att tänka på barndomens svalgprov och halsflussar. Inga obehagliga minnen dock, för halsfluss är ju som bekant synonymt med glass.

 

Är du i Stockholm utan att ha vägarna förbi Kungsholmen finns det under sommarmånaderna även möjlighet att köpa fabrikens glass på Södermalmsfilialen på Bondegatan 75.

 

3 svar på ”Kungsholmens glassfabrik”

  1. Låter spännande, Stockholms Glassfabrik hör till de få glassbarer i stan som jag inte provat än 🙂
    Kokosglass kan ju nästan inte bli annat än ljuvligt enligt mig – fast min favorit kommer nog alltid vara den jag själv tillverkade när jag jobbade på Ritornos glassbar, hihi! (helst krämig direkt från maskinen…)

Kommentarer är stängda.