Glass väcker starka känslor: piggelinklubbar och lakritsprotester

Lakritspuck affisch - Glasskoll.se Källa: Unilevers bildarkiv, Centrum för Näringslivshistoria

Att glass är ett hett samtalsämne och en effektiv uppviglare känner vi alla till. Men att allmänheten faktiskt går till handgripliga protester trodde jag var desto ovanligare. Så här skriver Erik i ett mail:

”Jag vet att jag för länge sedan pratade med en anställd på GB om att det fanns någon form av klubb för bevarandet av Piggelinglassen. Så varje gång i historien när dom har hotat med att ta bort Piggelin så har de fått en massa protestbrev.
Vet ni vad denna förening eller nätverk heter/hette?”

Svaret är: nej, det vet vi inte. Men Gustav SvenssonCentrum för Näringslivshistoria kanske vet? Så här svarar han:

”Jag har faktiskt aldrig hört talas om klubben ifråga. Naturligtvis var jag tvungen att kolla med min egen glassguru Mats Wickman och det var tyvärr inget han heller visste något om. Bummer!
Rörande temat glass och folkrörelser känner jag dock till en liknande incident från 1982, the year of the Lakritspuck. Det var nämligen så att glassfabriken i Flen endast hade en maskin som klarade av Lakritspuckens runda form och i och med att den blev en sådan oväntad och dittills oöverträffad försäljningssuccé (26 miljoner sålda puckar under första året) kunde man inte på långa vägar möta konsumenternas efterfrågan under sommaren. Den tillfälliga lösningen blev då att ta de övriga glassmaskinerna i fabriken till hjälp för att tillverka en avlång Lakritspinne som substitut. Samma recept, annan form. Tydligen hade folket ute i stugorna redan hunnit fästa sig vid den runda formen så mycket att de började protestera mot ersättaren och det här ska tydligen ha skapat en del rubriker i dagspressen. Inte minst att döma av den något urskuldande tonen i den efterföljande reklamkampanjen… ”

Nämnda reklamkampanj ser du här ovan: ett ovanligt personligt tilltal och ett kul grepp, även om de märkliga avstavningarna känns en smula ovidkommande.

Men nu uppmanar vi alltså alla som vet något om den mytomspunna Piggelinklubben att träda fram i rampljuset. Finns den? Har den funnits? Berätta!

Bilden kommer från Unilevers bildarkiv, Centrum för Näringslivshistoria.

Ett svar på ”Glass väcker starka känslor: piggelinklubbar och lakritsprotester”

Kommentarer är stängda.