Dansk pinnglass från Hansens

icec-2-of-1.jpg

Hansens har tillverkat glass sen 1922. I fabriken i danska Jægerspris låter man produktionen få ta tid för att glassen ska smaka som på den gamla goda tiden. Ett exempel på denna antistress är pastöriseringen av glassen. I stora glassfabriker tar denna process bara några sekunder, men Hansens använder sig av en traditionellt långsam metod vilket de menar resulterar i en mer naturlig gammaldags glasstruktur.

 

Hansens sortiment erbjuder cirka tjugo sorters grädd- och sorbetglass i bägare à 600-800 ml. Glasskonnässören känner sig dock manad att prova en av "de syv oprindelige" styckglassarna. Valet faller på pinnglass Nummer 4 Nougat. För 35 kronor får hon 125 ml "ispind", handdoppad i nougat som Hansens själva tillverkar. Pinnglassen är inpackad i folie på samma sätt som de gjort sen 1930-talet, men de snygga detaljerna på folien har förmodligen tillkommit på senare år.

icec-1-of-1.jpg

Danskarna tycks kunna det där med rätt mängd luft i glassen, för vaniljglassens struktur är mycket riktigt dejligt krämig och len, varken för tung eller för lätt. Nougaten i sin tur är lækkert mjukseg och smälter inte trots att sommarsolen hinner steka rejält på folieinslagningen under fotgraferingen. Nummer 4 Nougat är som en Nogger upphöjt till sju. Glasskonnässören kan inte bestämma sig för om det är en barnslig vuxenglass eller en vuxen barnglass, men nog är det en pinnglass på gränsen till perfektion, vars mängd nougat är noga avvägd i relation till den fluffiga glassen.

Nummer 4 innehåller ett par stabiliseringsämnen av ganska harmlös karaktär men Hansens kommer undan med det eftersom de säger att "vi følger vores råvarer fra ko til kø" och satsar på närproducerad mjölk och i största möjliga mån ekologiska- och fairtrademärkta råvaror.

Befinner ni er inte i Danmark har Hansens ett antal återförsäljare i Sverige. 

Foto: Martin Bohlin

Ett svar på ”Dansk pinnglass från Hansens”

  1. Hjälp!!!
    Jag älskar Solsting från Triumfglass, men hittar den nästan aldrig i någon affär. Har ni tips på var den säljs i Stockhol? Gärna i centrum! Supertack på förhand!

Kommentarer är stängda.