Gammeldags vanilj från Otto & Glassfabriken

 glasskoll_otto.JPG

Glasskonnässören minns sin barndoms somrar och den lokalproducerade Åhusglassen Tre Toppar och Glassbåten i Åhus. På den tiden gick det att köpa sig en stämpel på handen, vilket innebar obegränsat glassintag för en dag. Utan problem kunde hon sätta i sig en nygräddad strut med fem kulor (i Skåne innebär detta femton kulor) extraknäck, nougat, bananchoklad, nötchoklad och jordgubb för att sedan vila en stund på Täppetstranden respektive en brygga i hamnen och därefter sätta i sig några kulor till. Numera finns inte stämpelkonceptet och det serveras annan sorts glass i Åhus. Historien om Åhusglass är lång och lite sorglig, men det närmsta man idag kan komma Åhusglass är glassen från Otto & Glassfabriken.

 

Glasskonnässören, som under årens lopp blivit mer av en gourmet än en stämpelgourmand, ville väcka ljuva minnen till liv och köpte en bytta Gammeldags vanilj. Frågan är vad Otto vill säga med den genomskinliga mjuka enlitersplastlådan – konnoterar den något genuint hemlagat eller ser den bara billig ut? Glassen består till största delen av mjölk på skummjölkspulver och grädde, men också en ansenlig mängd stabiliseringsämnen. Kanske är det därför som glassen har en perfekt glassig densitet? Kanske ska konsistensen kompensera den mesiga vaniljsmaken baserad på arom? Istället för att smaka just vanilj har glassen en underlig ton av melon. Det glada omdömet från barnet i sällskapet – den är kall i magen! Glasskonnässören håller med, glassen är kall och har en perfekt konsistens men den gammeldagsa vaniljen är en aning konstgjord.

För att piffa till den skånska gräddglassen rekommenderas hemgjord chokladsås. Koka upp 2 dl vispgrädde och sikta ner 2 dl florsocker och 3 msk kakao och låt koka i cirka 20 minuter. Ringla såsen över glassen och pynta med en kvist mynta. 

 

Glass från Otto & Glassfabriken går att köpa direkt i fabriken i Yngsjö utanför Åhus, i glasskiosken i Åhus samt hos återförsäljare i Skåne, Blekinge och Småland.

3 svar på ”Gammeldags vanilj från Otto & Glassfabriken”

  1. Tacka vet jag Tre Toppar! Oändligt mycket ljuvlig glass, och med chokladdopp så klart. Helt klart värt den oftast väldigt långa kön. Idag tror jag att det närmaste man kommer är glassbåten i Sölvesborg. Det blir inte 15 kulor, men gott och väl 10 i alla fall 🙂

  2. Ah, inget går upp mot barndomens Tre Toppar. Bilar i kö längs hela vägen, stressade sommarjobbare och glassberg som smälte i den solvarma bilen. Otto funkar okej som substitut dock!

Kommentarer är stängda.