Krav-ekologisk glass från Sänkdalens Gård

mariefred-2-of-1.jpg

Glasskonnässören vet att det är insidan som räknas, men hon har också en stor fäbless för snygga förpackningar. Inte konstigt att hon då känner sig attraherad av de fräsiga små portionsbyttorna med glass från Sänkdalens GårdVikbolandet. Förväntningarna är stora, för det låter ju så himla bra att gården har gått i arv i flera generationer och drivs av pionjärer inom ekolantbruk. I år lanserar de sin krav-ekologiska glass gjord på mjölk från den egna gården.

 

Glasskonnässörens val faller på jordgubb, en smak som känns svår att misslyckas med och vars färg matchar skorna och nagellackets nyans för dagen.

I sommarvärmen smälter glassen fort. Kvar blir en rosa fluffig massa med små luftbubblor, med en doft av våffeldag i februari – löst vispad grädde och sylt. Det är ju inget fel på våfflor men inga närproducerade krav-ekologiska produkter i världen kan uppväga det faktum att glassen innehåller jordgubbssylt istället för färska jordgubbar. Glasskonnässören kommer att läsa innehållsförteckningen mycket noggrant innan hon ger sig på Sänkdalens glass igen. Men hon är onekligen nyfiken på smakerna havtorn och lakrits.
1,5 dl mycket lättviktig glass kostar ca 25 kronor. Några av smakerna finns även i enlitersförpackningar. Sänkdalen har ett antal återförsäljare runtom i landet.

Foto: Martin Bohlin