Hemmagjord gräddglass

Hemmagjord gräddglass - Glasskoll.se

Som. Ett. Gift. Det är det enda omdöme som egentligen passar när Glassmannens gräddiga gräddglass gör entré efter avslutad varmrätt. Jag fattar också att bilden är lite missvisande, men det beror bara på att glassen slukades så  snabbt att jag bara hann ta en bild på skapelsen i begynnelsens gula bunke. Receptet nedan är hämtat från Elisabeth Johannssons trevliga bok Iskallt! – Från vaniljglass till semifreddo (Prisma).

Iskallt! - Glasskoll.se Gör så här:
6-8 portioner
1 vaniljstång
3,5 dl mjölk
4 dl grädde
6 äggulor
2 dl socker

Snitta upp och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång med frön i en tjockbottnad rostfri kastrull. Ställ åt sidan. 

Vispa äggulorna och sockret till en fluffig smet. Häll i den varma gräddmjölken ihop till en jämn massa. Häll tillbaka i kastrullen, sjud till 85 grader under vispning och ta genast av från värmen. Det får inte koka! Häll upp i en bunke eller kyl kastrullen i ett isvattenbad så att uppvärmningen avbryts. Låt glassmassan svalna, sila av den, plasta in bunken och ställ den i kylen. För bästa resultat, låt den stå över natten. Då sväller proteinerna, vilket ger en krämigare konsistens och gör så att smakerna mognar. 

Kör glassmassan i glassmaskin och ställ in glassen ett par timmar i frysen. 

Tips: Ställ gärna glassmassan i frysen 10-15 minuter innan den hälls i maskinen, så att den blir riktigt kall. 

6 svar på ”Hemmagjord gräddglass”

 1. ”Iskallt” är min glassbibel. Det var den som frälste mig. Jag är fortfarande nyfrälst i andanom, men inte längre lika bokstavstrogen.
  Pröva med råsocker nästa gång. Det blir ännu godare. Jag lovar!

 2. Ett tips är att lägga till någon skvätt mackmyra. Då får man en glass värd att dö för.

 3. Hej varför fryser inte min glass smet till ordentligt när den körs i glass maskinen i drygt 50min.

  Kan det bero på att min Philips maskin som är utrustad med frysskiva som sitter i botten på bunken på så sett fryses inte sidorna på bunken utan kylan kommer jo underifrån och kyler ner skålen. INTE KLARAR ATT kyla ner glass smet som är store än 1 lit???

  Börjar bli lite frustrerad av resultatet så tips hjälp behövs

  Mvh kenta

 4. Min Phillips var lite lös på toppen så jag måste lägga en tyngd eller hålla ner locket så skrapan verkligen skrapar loss den frysta glassen på skivan. Viktigt är annars att smeten måste vara kall rakt igenom innan man häller den i maskinen. Bästa och enklaste receptet hittils:
  Blanda frysta bär (jordgubbar) ca 200g, 200g philadelphiaost, 1,25 dl vispgrädde, 1,25 dl mjölk och knappt 1 dl socker i en mixer till en smet och häll sen direkt i maskinen. Smula i bitar av digestive kex när du har ca 5 min kvar. Tar totalt ca 40 min att göra och är hittills det godaste receptet jag har testat!

Kommentarer är stängda.