Glassmannens första möte med Tyrkisk Peber-glassen

Tyrkisk Peber - Glasskoll.se

Många långa år har gått. Vetskapen om en het och mörk Tyrkisk Peber-glass har länge gäckat mig, men aldrig har våra vägar korsats. Därför ter det nästan märkligt ödesmättat när jag får höra Hemglassbilens välkända betingelse ljuda vid frukostbordet under mitt besök på ett obskyrt landställe någonstans i Sverige.  

Tyrkisk Peber - Glasskoll.se

Att Hemglass inte säljer styckeglassar finner jag fullkomligt barockt. Jag trodde i min naiva enfald att barnen sprang till Glassbilen för att köpa en glasspinne. Inte för att inköpschefen på landstinget ska släntra ner i foppatofflor och beställa åtta tusen fejkmagnum på ett bräde. Men nu handlar det om Tyrkisk Peber-glassen, och jag insåg ändå i min förvirring att det kanske skulle gå onödigt många år innan jag fick se den igen. Senast försökte jag förgäves få en bekant att provsmaka den åt mig i Köpenhamn efter att jag fått information om dess närvaro i den danska huvudstaden. Det föll inte väl ut.

Tyrkisk Peber - Glasskoll.se

Därför förvandlas den svettiga hundralappen i min hand på några få skälvande ögonblick till en gedigen och estetiskt tilltalande låda med fjorton glassar. Det känns både som att jag är osedvanligt korkad och att jag skriver stor glasshistoria på en och samma gång. Kanske behöver det ena inte utesluta det andra.

Jaha, men hur smakar den då? Jo, det är faktiskt en av de absolut vassaste lakritsglassar som någonsin har bekantat sig med mina kroppsvätskor.Till utseendet är TP påfallande lik Super Flyers, men det är ingen lakritsstång i mitten, på gott och ont. Däremot ger Tyrkisk Peppar-krossen en välbehövd hetma som känns både välbekant och uppfriskande. Så uppfriskande att jag var tvungen att ta en till glass på en gång (det var kanske mest för att jag ville få ner styckpriset till 50 kronor istället för 100). Sen ställde jag in lådan i den röda stugans avstängda frysfack och åkte därifrån. Gud vet vilket tyrkiskt lakritsmonster som där väntar till nästa gång. Men det är det värt.

Glassmannens betyg: 5/5

Allmänhetens betyg: [ratings]

 

Tyrkisk Peber - Glasskoll.se

4 svar på ”Glassmannens första möte med Tyrkisk Peber-glassen”

  1. Oj vad jag var på spänn igår när jag visste att hemglass-bilen skulle komma. 90 bagis kostar glassen nu (kampanj) och jag var lycklig när jag fick mitt paket.
    Och visst, Glassmannen, det var en fin glass – men jag måste ändå säga att jag blev lite besviken över att det inte fanns lite mer i inkråmet av glassen. Lite mer kross som bränner i gommen hade varit nice. Men, en trevlig upplevelse, no doubt.

Kommentarer är stängda.