Nyheter från SIA: Bubbelgum, Hallon Lakrits och Marängswiss

SIA Glass nyheter 2010 - Glasskoll.se Photo by Glassmannen

Ja mina barn, så här glamoröst är det alltså att vara en högt aktad glasskritiker i dagens Sverige – en vardag fylld av påringningar från främlingar som bär bud med vita, anonyma plastbehållare. När SIA lanserar sina vårnyheter dimper det således i vanlig ordning ner orimligt många sådana här små pissprovsburkar, och jag och Glasskvinnan får till slut äta oss in i frysen för att få tag på söndagssteken.

Men någonting har hänt i år. Det är som att SIA lyssnat på Glassmannen, för plötsligt dyker det upp barnsliga skopglassmaker som Bubbelgum, Brownie, Marängswiss och Hallon lakrits i sortimentet. För att inte tala om Plopp-glassen (som vi ska återkomma till). Det är ett löfte om en bättre värld för våra barn och barnbarn och deras barn och barnbarn och deras barnbarns barnbarnsbarn.

Okej, vi kör igång med vetenskapen. Jag och Glasskvinnan satte oss tillrätta i soffan tillsammans med våra oklanderliga smaklökar, tog på oss varsin tummad monokel och, så att säga, ”got down to business”.

Bubbelgum

Glassmannen: Det här har jag sett fram emot länge. Samtidigt är det ett ambitiöst projekt. Hur smakar bubbelgum? Vill man ha bubbelgumsmak när man inte tuggar bubbelgum? Svaret på den första frågan är: det smakar exakt som bubbelgum! Och nu pratar vi inte om friska, slitstarka Hubba Bubba-bubblor. Nej, utan SIA har funnit sin inspiration i de där coola små rosa tuberna med fluffig artificiell kåda som vi sporadiskt tryckte i oss som barn. Glassen är också fluffigt gräddig, med en vacker gammelrosa färgton. Ibland dyker små tuggbara bitar upp i det rosa molnet. Vad består dessa av? Gammalt tuggummi? Gott men lite obehagligt är det.

Betyg: 3/5

 

Glasskvinnan: Jag är kluven. Det smakar så imponerande bubbelgummigt, men en trist bieffekt av detta blir tyvärr en extrem förvirring över att det är glass och inte just tuggummi. Smaklökarna liksom nickar igenkännande och suckar nostalgiskt, för att i nästa sekund hoppa till och stirra förfärat på varandra. Det är roligt, det är det. Men lite för konstigt. Som baconglass ungefär.

Betyg: 2/5

 

Hallon Lakrits

Glassmannen: Jag blundar och tänker på de där små hallon/saltlakrits-pastillerna som man suger på till tv-kvällarnas meningslöshet tills gommen är som ett öppet sår. Och jag tycker faktiskt nästan att det funkar. Det är gräddig hallonglass med en mustig saltlakritskräm i en vacker spirallik omfamning. Hade någon bett mig definiera äkta hallon och äkta lakrits hade SIA förstås famlat i blindo, men har man alltså godiset i åtanke är det här en smak som absolut kan få krypa ner i struten tillsammans med sina kulkompisar.

Betyg: 3/5

 

Glasskvinnan: Well. Den här glassen får tyvärr inte krypa ner någonstans i närheten av mig. Trots att jag är tillräckligt av en lakritsfantast för att förlåta det mesta är den salta krämen inte tillräckligt god för att kompensera hallonglassen som – och inte på ett bra sätt – påminner om mormors parfym. Vad som borde ha blivit ett kärleksfullt möte mellan två smakälsklingar blir istället en kraschlandning som får min förväntansfulla tunga att krulla sig, krympa ihop, slokna och gå därifrån.

Betyg: 1/5

 

Marängswiss

Glassmannen: En barndomsdröm som går i uppfyllelse – marängswissens hela komplexitet fångad i en och samma glasskula. Det frasar härligt av både chokladkulor och marängbitar; det vispar runt av grädde och gräddglass, och det… geggar till det med någon slags banan… fudge? Det är det enda märkliga inslaget, men det är ganska märkligt. I övrigt en hit!

Betyg: 4/5

 

Glasskvinnan: Jag är uppenbarligen mer svårflirtad än den allsmäktige Glassmannen men den här konstellationen får i alla fall högst betyg av de tre smakerna. Som ett fan av marängswiss önskar jag bara att det fanns lite mer av det goda – mer choklad, mer maräng, mer fras, mer kräm… Bananen finns det dock mer än tillräckligt av, om än i en udda form. Bortsett från att man kunnat ta ut svängarna lite mer i en så klassisk smakhit kan jag absolut tänka mig en skedfull till eller två. Kanske till en maräng. Med lite banan. Och lite chokladsås över.

Betyg: 3/5

3 svar på ”Nyheter från SIA: Bubbelgum, Hallon Lakrits och Marängswiss”

  1. Låter onekligen väldigt glamoröst att vara glasstestare ;-).

    Själv tyck dock att speciellt bubbelgum (men iviss mån även hallonlakrits) låter läskigt. Förmig är godis godis och glass glass. Marängswiss låter däremot fantastiskt.

  2. Otto!

    Jag har inte tid just nu att läsa igenom för att se om ni skrivit ngt om Ottos glass.
    Jag har ingen aning om sanningshalten. men mor min, sa nåt om att det är ett väldigt litet företag, typ familjeföretag modell mindre(ett gift par).

    Sant eller inte, glassen slår Ben & Jerry’s med hästlängder(billigare är den också)

Kommentarer är stängda.