StikkiNikki – gelato på Götgatan

StikkiNikki - Glasskoll.se Foto: Martin Bohlin
Till Götgatan i Stockholm, bland hipsterhjon, Gudrun Sjödén-tanter och cykelbud, har StikkiNikki flyttat sin glassmaskin. Om namnet låter bekant så är det för att du har sett hennes kiosk nere på kajen vid Tegelbacken i Stockholm city. Nu renoveras kajen och StikkiNikki får tillverka och sälja sin gelato på Söder istället. Det hindrar inte finansfolket i city från att ta tunnelbanan till Slussen på luncherna för att sleva i sig glass med smak av dulce de leche, salt karamell, cassata, mango, äpple och kanel, lemongrass eller jordnötssmör.

 

 

StikkiNikki - Glasskoll.se Foto: Martin Bohlin
Nikki är trött. Åtta månader om året jobbar hon stenhårt med att tillverka gelato, glass och sorbet. Hennes senaste lediga dag minns hon knappt. Men hon har svårt att dölja entusiasmen och glädjen över att driva sin lilla business. Nicole Emson kommer ursprungligen från Texas, har en bakgrund som konditor och har jobbat med sötsaker runtom i världen under halva sitt liv. I Italien blev hon väldigt förtjust i gelato, den lite lättare mjölkbaserade varianten av glass. Efter att ha landat i Sverige och förgäves försökt skaffa sig ett konditorjobb på grund av bristande svenskkunskaper föll det sig så att Nikki köpte en liten kiosk på Blocket. In i den lilla kiosken tryckte hon en glassmaskin som hon beställt från Italien. Hårt arbete resulterade i succé.

 


Varje morgon producerar Nikki ny glass. Gelaton är alltså alltid dagsfärsk och hon strävar efter att i mesta möjliga mån använda sig av ekologiska produkter.
– Jag vill att man ska kunna förstå vad glassen innehåller. Antingen innehåller glassen vanilj eller så gör den det inte. ’Naturlig arom’ är inte naturlig.

Hon uppskattar feedback från kunderna, och tar gärna till sig nya idéer på smaker. Däremot kommer hon aldrig, trots ihärdiga påtryckningar, att puréa och sila bort de små frökärnorna från färsk frukt och bär.
– Det är ju färska nyplockade vinbär från en odlare här utanför stan, och jag vill att det ska kännas.

Glasskonnässören viftar entusiastiskt med tårna över att det finns folk i glassvängen som förstår sig på kvalitet. Människor som, precis som hon själv, aldrig skulle komma på tanken att köpa slät marmelad på klämflaska.

Succésmak? Håll utkik efter Nikkis chokladsorbet, ett påhitt som alltid säljer slut inom ett par timmar. En smak som till en början inte var lika lättsåld var peanutbutter/jelly. Första satsen räckte i tre dagar, vilket är oceaner av tid i jämförelse med storsäljaren cookies and cream. Nikki kan efter flera år i Sverige fortfarande inte förstå hur svenskarna kan vara så förtjusta i lakritsglass. Hon öser i Maldon havssalt tills smaken, för henne, blir alldeles vedervärdig.

 

StikkiNikki - Glasskoll.se Foto: Martin Bohlin
Men Glasskonnässören då? Vad fastnar hon för? ”Vad gillar du?” frågar Nikki. ”Allt med nötter, men undviker gärna citrus”. Och så klart serverar Nikki en citronsorbet med kardemumma. Glasskonnässören petar en aning skeptiskt med skeden i glassen. Och kapitulerar. Den perfekt avvägda mängden nymortlad kardemumma ger bit och sting, och citrusen matchar vinbärsglassen med bravur. Men paradoxalt nog är det trash som verkligen får gourmettungan på fall. En makalös vaniljglass med choklad, karamell, corn flakes, jordnötter, och salta pinnar! Det finns något vackert i den motsägelsefulla kombinationen och det fantastiska hållbarhetstänket. Salt, sött, krispigt och knaprigt.

Har du inte vägarna förbi Stockholm i sommar, så kan du prova några av Nikkis egna recept som publicerades i DN för några veckor sen. Och bli i inte överraskad om du inom ett par år ser Nikkis recept i bokform!

Vill du veta vilka smaker som Nikki producerar just idag? Håll koll via Facebook.

Samtliga bilder: Martin Bohlin

6 svar på ”StikkiNikki – gelato på Götgatan”

 1. Hipsterhjon. Jag trodde bara det vara jag och min man som använde sådana uttryck.

  Jag har aldrig ätit StikkiNikkis glass, måste nog ta en sväng förbi vid tillfälle.

 2. ni kommer inte ånga er, har ni tur så finns det salt caramel som mååååste provas.
  det är nog stans godaste glass

 3. En riktigt trevlig och fullmatat inlägg, perfekt!

  StikkiNikki var högt upp på min 2 Do list sist jag var i Stockholm. Men det blev aldrig något besök. Tio minuter tidigare hade jag precis ätit en glass på 18 smaker. Så jag gick förbi när jag såg skyltfönstret på Götgatan.

  Nu inser jag att jag bort gått in och kikat iallafall.

 4. @Annika: Hipsterhjon är ett ord som funnits i Glasskonnässörens vokabulär i minst ett par år! Klart att du måste prova StikkiNikkis glass. Tipsa henne om din lönnsirapsglass vettja!
  @aleks: Helt enig, den salta karamellen är riktigt fin.
  @bstark: Den ena utesluter inte den andra. En kula lakrits på 18 smaker hinner man äta medan man rör sig från Mariatorget till Götgatan. Idag erbjöd Nikki bland annat saffransgelato och hallonyoghurt. Rabarbersorbeten var inte heller så dum.

 5. Hej!
  Mitt namn är Gabriella.I samband med att StikkiNikki öppnar på Drottningatan 90B har jag fått i uppgift att göra något kreativt med reviews om deras glass från bloggar och tidningar.

  Jag vill gärna använda mig av Glasskolls review i sin helhet (text+bilder).
  Om jag får?

  Om ja, kopierar jag reviewen i bästa mån det går eller så får ni mer än gärna skicka mig en kopia av er review i odt/word-format till min mail.

  Då vet jag att ditt inlägg visas exakt som ni på Glasskoll vill 🙂

  Med soliga hälsningar,
  Gabriella

Kommentarer är stängda.