Det här är ett rån!

Glasstrutar - Glasskoll.se
Hallå där Anders Carlson, som driver Löddestruten i Maglehem på Österlen, "ett stenkast söder om Åhus".

Hur bakar man egentligen det perfekta glassrånet?

– Det glädjer mig att även en insatt man som du missat denna frasiga del av en glasservering, varpå jag kanske kan sprida lite ljus över detta mysterium. Det perfekta rånet är helt enkelt en kombination av bra råvaror, korrekt blandning av smeten och rätt temperatur i maskineriet under rätt tid. Målet är att balansera frasighet med rent fysisk hållfasthet.

 

Har rånets status förändrats tycker du?

– Rånets status har varit oerhört låg, absoluta lågmärket införde Macdonalds när de började med sina femkronorsglassar, någon typ av vanillindoftande mjukglass serverat i en oblatpokal som fastnar i gommen. Helt förkastligt! Det klassiskt bakade rullade rånet fick sig en törn av detta men i takt med att gemeneman söker sig till kvalitativa matvaror har man även insett att det finns ordentliga små glassfabriker som tillverkar premiumglass. Dessa i sin tur vägrar servera sin hemmagjorda glass i nåt annat än goda, frasiga äkta strutar. En viss statushöjning, har således påbörjats. Dock brottas vi fortfarande med att man bara ser rånet som en serveringsform.

 

Hur kommer det sig att du slog dig in just på glassrån?

– Faktumet att jag slog till på Löddestruten var helt enkelt en slump, jag såg en annons, ringde och åkte dit. Jag blev oerhört imponerad av hantverket bakom ett rån och insåg att utvecklingspotentialen var mycket stor. En strut är en strut kan man tycka men när jag smaksatte dem med ingefära och lät servera äkta ekologisk vaniljmjukglass i dem insåg man att jag var nåt på spåren … Färgade strutar, smaksatta strutar och framförallt våra dessertskålar är det som särskiljer sig från mängden.
 

Har ni olika favoritrån till olika glassar?

– Det finns mer eller mindre vedertagna regler för vilka strutar som ska användas till vad, vilket vi försöker rucka på. Exempelvis kan många anse att en Italiensk Chokladkula med chokladbitar i kan vara i mastigaste laget. Den serverar man lämpligen i en stor mjukglasstrut då man då får mycket rån till glassen, dessutom kan man avnjuta glassen i sakta mak och låta kulan smälta ner i struten. Då kommer den absolut bäst till sin rätt. En klassisk servering som banana split kan med fördel läggas upp i en dessertskål och den käre kunden blir inte helt stångmätt utan njuter till sista sleven.

 

Vilka smaker passar bäst till Löddestruten tycker du?

– Löddestruten Orginal är bakade efter ett recept från 1949, det är såpass neutralt att det passar de flesta smaker, man brukar tillsätta vanilj i smeten för att ge struten karaktär men det är helt onödigt eftersom sockermängden är så väl balanserad i förhållande till resten av ingredienserna.