Chèvreglass från SIA

SIA chèvreglass - Glasskoll.se 

Att över huvud taget komma på tanken att lansera en chèvreglass i Sverige förtjänar en lång och högljudd slow clap från Glassmannen. Jag har länge eftersökt lite mer urflippade smaker och lanseringar i glassvärlden, och att trycka in getost i gräddglassen gör mig oundvikligen lite glad. Testar man inga nya gränser når man heller inte nya territorier.

 

Men – och här kommer ett men – IRL blir SIA:s Honung Chèvre lite av en gåta. Hur ska man servera denna spjuver egentligen? Vid vårt testtillfälle hade vi ätit en sanslös skaldjursmiddag och var förvisso mätta men sugna på något sött. Och tre av fyra grimaserade tämligen frånstötande redan vid ett första möte.

 

Smaken kan man kanske inte orda så mycket om – det smakar onekligen som gräddglass blandat med getost – och tilltaget med rostade pinjenötter och lite honung är förstås fullt logiskt. Någon trodde till och med att de småslemmiga nötbitarna var ostklumpar. Men frågorna vi alla främst ställde oss (förutom "varför?", men det skriver alltså inte jag riktigt under på) var "när?" och "hur?". Vid vilka tillfällen känns det som en grym idé att plocka fram chèvreglassen ur frysen och skopa upp till förväntansfulla middagsgäster?

 

Kanske ska den ackompanjeras av en riktigt fin chokladkaka? Kanske bör man göra en varm sås på fikon eller romslungade bär? Eller ska man helt enkelt drista sig till en utmanande förrättsvariant med mer pinjenötter, en fin serranoskinka och lite dressad rucola? (Serveringtips mottages tacksamt.)

 

Ingen vet, och risken är tyvärr att ingen kommer våga prova heller. Det vi vet är att ingen kommer att bänka sig framför Project Runway med en bytta och en sked. 

4 svar på ”Chèvreglass från SIA”

 1. Käre Glassmannen,
  Vi tackar för din applåd som hörs ända ner till Slöinge.

  Ja, vår Honung Chèvre har en speciell ostkaraktär och här har du redan föreslagit fina serveringstips.

  Vi ser också glassen mer som en förrätt/starter än en läskande dessert efter maten. Och kombinationer där getost normalt passar bra som t ex till rödbetor, grillad sparris eller butternutpumpa. Den blir också trevlig på en liten pumpernickel med syrlig kimchi i botten.

  Fikon passar säkert bra men helst i färsk form. En annan linje är tillsammans med soyabönor, (mer) nötter, linser.

  Glass är ju inte bara till dessert utan våga testa till förrätt eller som mellanrätt – kanske som en surpris medan du fixar med varmrätten. Vi hoppas att du vågar prova. Lycka till!

 2. Lite svårt servera som förrätt när glassen väl i första hand säljs i kulform till konsument!?

  Spännande dock, har ätit liknande som förrätt på restaurang med parmesanchips till…ovant och ingen favorit men mycket spännande blanda förrättssmaker i efterrättsform, lite asiatiskt ju typ bönglassar : )

 3. Inför 2012 så verkar SIA glass gå ALL IN för att göra allt som står i deras makt för att undvika allt som skulle kunna betecknas som försäljningssuccé.

  Men denna kräkreflex kittlande glass så tror jag de sitter inne med en vinnare.

Kommentarer är stängda.