Kokos- och limeparfait

Parfait är glassens lite småbögige kusin, och ack så skönt det är när gaffeln – och så småningom tänderna – sjunker igenom det smältande yttre och får jobba lite i den mer frusna kärnan. Det är lätt att äta även efter en mastig middag, och det är sjukt enkelt att göra, utan glassmaskin eller kullerbyttor. Häromveckan slaskade jag ihop en underbar kokos- och limeparfait till våra gäster. Eftersom jag glömde fota den får vi nöja oss med en bild på en bild på den. Men det ser ganska äkta ut tycker jag. Receptet (och bilden) kommer från Allt om Mats novembernummer, från ett reportage med något sorts afrikanskt tema. Receptet innefattar egentligen en halv dags hackande och skalande av exotiska frukter, vilket jag tyckte kändes tämligen överflödigt. Så här lyder i alla fall grundreceptet för 10 personer:

4 äggulor
1,5 dl strösocker
2,5 dl kokosmjölk
2 msk pressad lime
rivet skal från 2 lime
4 dl vispgrädde
kokos i någon form

Gör så här så blir det bra: Vispa äggulor och socker pösigt. Häll i kokosmjölk, limeskal och limesaft. Vispa grädden och blanda den sen med äggsörjan. Lägg i form med plastfolie i botten (annars fastnar den gärna). Lägg i frysen i 4 timmar. Ta ut en liten stund innan servering. Kan det bli enklare?

Jag garnerade med kokosflingor och torkad kokos. Gör vad du känner för – grunden är så pass härligt sötsyrlig att du bara kan chilla i soffan resten av kvällen medan de andra sjunger sig hesa till Singstar. Du är en stjärna ändå.