Ben & Jerry’s rättvisemärker allt

Ben Cohen & Jerry Greenfield - Glasskoll.se Photo by Glassmannenn

Idag gästade Ben Cohen och Jerry Greenfield T-Centralen i Stockholm. Först för en pressfrukost med journalister och bloggare, därefter för att dela ut gratis glass till frustrerade resenärer och svara på allmänhetens frågor. 

Anledningen till besöket är främst nyheten att Ben & Jerry’s inleder ett unikt samarbete med Fairtrade/Rättvisemärkt, som innebär att glassmakarna successivt ska rättvisemärka samtliga sina glassar över de kommande åren. I slutet av maj 2010 ska 60 procent av de Europeiska glassarna vara stämplade; samtliga i Europa i slutet av 2011 och samtliga i USA mot slutet av 2013. Tilltaget innebär främst att man ser till att bönderna får tillräckligt betalt för sina grödor, och Fairtrade har lokala organisationer på plats över hela världen som ser till att detta uppfylls, tillsammans med goda arbetsvillkor.

 

Fairly Nuts - Glasskoll.se Photo by Glassmannen

Men varför inte passa på att lansera en ny smak på en gång? Fairly Nuts släpps idag, och är en härligt colakrämig sak med pakistanska mandlar och bara Fair Trade-stämplade ingredienser. Smaken är resultatet av en tävling där fansen fått komma på egna blandningar. Men mer om den senare.

 

Ben Cohen & Jerry Greenfield - Glasskoll.se Photo by Glassmannenn

Ben och Jerry berättade om sin historia och vägen till glasstoppen. Som bekant läste de en distanskurs i glassmakeri för fem dollar i Vermont 1978. De hade andra drömmar – Ben ville bli krukmakare och Jerry vill bli läkare. Men det de hade gemensamt var matintresset. ”Det var antingen glass eller bagels, och bagels var för komplicerat och dyrt att tillverka”.

Ben (till vänster) är den kreative smakskaparen som älskar chunks och swirls, medan Jerry är företagets vd. Initialt hade de problem med att se sig själva som affärsmän, men insåg efterhand att det gick att forma affärsverksamheten helt efter egna behov och drömmar.

 

Ben & Jerry's-kossan - Glasskoll.se Photo by Glassmannen

Ben & Jerry’s ägs av Unilever (som alltså också äger GB) och ett nytt svenskt team är nu på plats för att bearbeta de nordiska marknaderna (Sverige ligger ganska långt nersjunket i B&J-träsket, men Finland och Norge har inte riktigt hittat dit ännu).

På min fråga om koldioxidutsläpp i förbindelse med alla dessa globala transporter av ingredienser och glassar blev svaret att all europeisk Ben & Jerry’s-glass produceras i en klimatneutral fabrik i Holland, som drivs med grön energi. Dessutom har företaget investerat i turkisk vindkraft.

Vilka är då grundarnas egna favoriter? Well, flera av deras mer sentimentala smaker ligger numera begravda i en virtuell ”B&J Flavour Graveyard”. Men om man syftar på nu existerande smaker är svaret:

Ben Cohen: Chunky Monkey

Jerry Greenfield: Vanilla Toffee Crunch

4 svar på ”Ben & Jerry’s rättvisemärker allt”

Kommentarer är stängda.