Rymdglass från Australien

Frystorkad glass - Glasskoll.se Photo by Glassmannen

Det kom ett brev. Ändå från Australien hade detta brev färdats med den enkla förhoppningen att en vacker dag hamna i Glassmannens välmanikerade och flitigt insmorda händer. Brevet anlände så slutligen hallmattan en strålande majmorgon. Näktergalen gal, och duvorna pockade på uppmärksamhet. Avsändaren var anonym. Brevets enda innehåll var The Professor’s Crunchy Ice Cream – vanilla flavour

 

Nu ska det sägas att det inte direkt är första gången jag begåvats med beundrarpost av det här slaget, men det är ärligt talat första gången någon bemödar sig med att skicka frystorkad rymdglass ända från Australien

Tydligen var det nämligen så att frystorkad glass först utvecklades av NASA på 70-talet för att kunna tas med ut i rymden. Glassen frystes hastigt ner till -40 grader, för att därefter värmas och torkas i vacuum. Resultatet blev en 98 procent fuktfri glass med bibehållen smak och arom, som kan lagras i rumstemperatur i åratal utan att förgås.

Glassen är nästan krossad när jag med andakt öppnar förpackningen, men enligt baksidestexten är detta fullt normalt. Det är onekligen en märklig känsla att äta torkad glass, det känns nästan lite som att äta luft.

Smaken är förstås aningen artificiell – det var länge sedan en livs levande vaniljstång kom i närheten av den här glassen – men det smakar inte illa på något sätt. Snarare än ren vanilj så dyker det upp en lite bränd, knäckig ton i symfonin. Det ser ut som frigolit, men konsistensen är oerhört frasig, och glassen smälter fort som fan i munnen.

Den stora lilla stunden var emellertid flyktig, och Professorn hånskrattar fräckt åt mig från den tomma påsen. Men minnet av den fryslösa vaniljkakan river i mig – gnager – och jakten på nästa sammandrabbning har redan börjat. Tänk att servera det med chokladsås och bär! Finns det fler smaker? Ingår den frystorkade glassen i ett parallellt universum som existerar mitt framför ögonen på mig? Skicka mig fler anonyma brev, o du gäckande välgörare! Du har satt bollen i rullning. Jag hoppas du är nöjd.

Ett svar på ”Rymdglass från Australien”

Kommentarer är stängda.