Mormor Magdas – därproducerad glass från Småland

Mormor Magdas glass - Foto: Emma Shevtzoff

Först kom surdegen. När folk ledsnade på att få till den perfekta skorpan och checkade in surdegarna på hotell började det bubbla upp mikrobryggerier i var och varannan källare. Och nu, när kolhydraterna alltså äntligen fått fäste i landet igen efter LCHF-hetsen, är det dags för kvalitetsglassen att göra entré! Indieglass. Jag kallar det så. Små glassfabriker med höga kvalitetsambitioner och riktigt bra koll på design och marknadsföring – en fröjd för både öga och gom för early adopters som (ännu) inte känner sig manade att göra sin egen glass! Plötsligt en dag i vintras stod det pigga halvlitersburkar i frysdisken, jämte de lite mer anonyma och trista plasttrågen. Glasskonnässören föll till föga och köpte Mormor Magdas Salta karamell.

Mormor Magdas salta karamell - Foto: Emma Shevtzoff

Blandningen av sött och salt skulle förmodligen få Lasse Berghagen att göra små frivolter för det här, det liknar inget annat i glassväg som går att köpa i butik. Tack vare saltet har glassen perfekt konsistens så snart du tar ut den frysen. Du får lite ont i halsen av det salta. Men det kommer först i efterhand. Lagom tills du satt in burken i frysen igen. Jaha, och vad lindrar detta halsont om inte mer glass. Så ut med burkjäveln igen – och så håller det på.

Mormor Magdas Poppiga Popcorn - Foto: Emma Shevtzoff

Efter att jag ha mölat i mig den ena burken salt karamell efter den andra lyfte jag en dag blicken i affären och insåg att det visst fanns fler smaker i sortimentet.
Poppiga popcorn består av vaniljglass till perfektion, med små swirlar karamell. Fullkomligen ljuvligt. Glasskonnässören förtränger att popcornen blir mjuka och fastnar mellan tänderna, silar bort dem och går direkt på glassen.

Mormor Magdas mjölkchokladglass - Foto: Emma Shevtzoff

Chokladglass är obligatoriskt i ett glassortiment. Den kan lätt bli en för kraftig smak som gör en törstig. Mormor Magdas Mjölkchokladglass är inte så där vuxet murrigt chokladmäktig. Den är en barnvänlig O’boy-variant, men av hög kvalitet så klart. Komplettera den gärna med en syrlig hallonsås.

Mormor Magdas glass med kakdeg - Foto: Emma Shevtzoff

Kakdegen i Mormor Magdas Kakdeg är det absolut inget fel på, men Glasskonnässören är generellt mer intresserad av kakan den skulle ha kunnat blivit. Är du som jag ändå förtjust i kombon glass och kaka, och då gärna en fondantvariant, så vill jag rekommendera dig följande: baka en kladdkaka, men se till att ta ut den tio minuter innan den är klar. Medan den svalnar, ta ut Mormor Magdas vaniljglass ur frysen så att den tinar en aning. Vaniljglassen är gräddig utan att bli mäktig och har en varm (!) vaniljton. Ta fram elvispen och vispa upp glassen och skeda ner den ljumma kakan. Sleva i dig den smältande blandningen.

Mormor Magdas mintdröm - Foto: Emma Shevtzoff

Mint och mörk choklad. Kanske får beskrivningen dig att tänka på den tantiga desserten After Eight och slemmiga päron? Dags att tänka om! För det här, det är något helt annat. Det ryktas att Jonas Gardell är riktigt svag för just Mormor Magdas Mintdröm. Och ja, glassen har en så balanserat frisk kombination av smaker att även Glasskonnässören smälter. Kombinerat med säsongens första jordgubbar är det en fullträff.

Mormor Magdas tillverkas av Därproducerat i lilla Taberg utanför Jönköping. Angela Hafström grundade företaget tillsammans med sin vän Kattis Wadsby under sin föräldraledighet då hon för ett par år sedan tröttnade på att vara arbetslös. Men vad betyder konceptet därproducerat då? Det är inte den diametrala motsatsen till närproducerat, utan snarare en fin vink om att det finns en medvetenhet kring ingrediensernas spårbarhet och äkthet, även om den säljs på andra ställen än just i Taberg.

Glassen produceras i möjligaste mån av råvaror från bygden. Ofta är spårbarheten helt transparent nästan ner på namnet på hönan som värpt ägget. Om du inte har vägarna förbi Taberg så går det alltså att få tag i Mormor Magdas därproducerade glass hos en del återförsäljare i Småland och Stockholm. Den senast uppdaterade listan hittar du här!

Mormor Magdas är också givmilda med sina recept. Hela poängen är att glassen enbart ska innehålla ingredienser som går att få tag i i vilken butik som helst och att man ska kunna tillverka glassen själv. Helt rätt i tiden om man tröttnat på att knåda levainbröd och buteljera ofiltrerad lager.

Nyfiken på att veta mer om Därproducerat och Mormor Magdas? Läs bloggen på hemsidan!

Foto: Emma Shevtzoff