Njutningsstaven från Riga

Karlsons, Glasskoll.se - Photo by Glassmannen

Jag måste börja med att krångla av mig min lilla hatt och säga kudos till Baltikum. När jag än är där (helst på sommarhalvåret förvisso) så formligen KRYLLAR det av glass på gatorna. Finniga fjortisar och knarriga käringar – alla tycks de ha varsin liten glassvagn där de mer eller mindre förstrött sitter och fördriver tiden med något baltiskt krypto eller sudoku (jag var tvungen att googla den stavningen).

Nu köpte jag i och för sig Karlsons inne på en Narvesen-kiosk (kunde de inte bytt namn till någonting roligare kan man tycka?) och tryckte hastigt in den i mig vid ett övergångsställe. Men sjutummare i skivbacken vad positivt överraskad jag blev! Jag hade förväntat mig en seg, kall, tafatt Snickerskopia. Istället fick jag en ytterst krämig och mjäll njutningsstav, fylld med robust vaniljglass, vän chokladglass och en liten liten klick med odefinierbar syltsås som en bekräftelse på att man gjorde rätt.

Om du hade hoppats på någon sorts baltisk lyteskomik tror du fel – Estland, Lettland och Litauen är goda glassländer enligt min erfarenhet. Men vill du hemskt gärna skratta åt glass från Östeuropa kan du alltid friska upp minnet med det här gamla inlägget om Tjeckiens äckligaste glass. Eller varför inte Den tjeckiska päronpucken?

Glassmannens betyg: 3,5/5

Karlsons, Glasskoll.se - Photo by Glassmannen